+38 (04744) 3-40-77; +38 (04744) 3-07-32; +38 (098) 218-15-33
Меню

Шеренговий Петро Захарович

Шеренговий Петро Захарович Науковий ступінь: канди­дат біологічних наук
Звання та нагороди: Нагороджений медаллю "За трудову доблесть" (1966 р.) і орденом "Трудового Червоного пра­пора" (1971 р.), а також численними відомчими відзнаками.
Посада: Керівником проблемної науково-дослідної лабораторії з питань селекції ягідних і плодових культур та технологій їх вирощування НуБіб

 

Народився 2 червня 1924 р. в селі Бужанка Лисянського району Черкаської області.

У 1946 р. вступив до Звенигородського сільгосптехнікуму, успішно закінчив його за півтора року і отри­мав диплом з відзнакою, який дав змогу в 1948 р. без вступних іспитів стати студентом плодоовочевого факультету Уманського сільськогосподарського інституту. Після завершення навчання в 1953 р. Петра Шеренгового направили завідувати Решетилівською плодово-ягідною сортодільницею у Полтавській області, яку він за­клав буквально на голому місці.

У 1959 р. він вступив до заочної аспірантури Української сільськогосподарської академії (УСГА), де під керівництвом про­фесора В.Ф. Пересипкіна у 1963 р. успішно її закінчив, захистив­ши кандидатську дисертацію на здобуття вченого ступеня канди­дата біологічних наук під назвою "Септоріоз чорної смородини і підвищення стійкості рослин до хвороби".

У 1972 р. П.З. Шеренговий переїздить з Решетилівки до Києва, куди його запросили до апарату Державної комісії з сортовивчення сільськогосподарських культур завідувачем відділу плодоовочевих культур. Пропрацювавши на цій посаді чотири роки, перейшов на нову роботу - став директором Української центральної лабораторії з якісної оцінки сортів, а в 1984 р змінив керівне крісло на викла­дацьку і наукову діяльність в УСГА (нині Національний університет біоресурсів і природокористування України).

У доробку Петра Захаровича на сьогоднішній день понад 80 сортів різних садових культур: смородини (чорної і золотистої), порічки, аґрусу, ожини, малини, суниці, абрикоса, аличі, персика, сливи, черешні, вишні, груші, яблуні. Багато з цих сортів уже вне­сено до Державного реєстру, інші ще чекають своєї черги.