+38 (04744) 3-40-77; +38 (04744) 3-07-32; +38 (098) 218-15-33
Меню
Остання редакція: 22 лютого 2022

Навчання з питань цивільного захисту.

22 лютого, співробітники факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин долучилися до зустрічі із головним спеціалістом відділу з питань цивільного захисту та оборонно-мобілізаційної роботи Уманської міської ради - Олени Віталіївни Опришко. Зокрема, під час зібрання, адміністрації університету та керівникам структурних підрозділів, доповідач ознайомила  з правилами та алгоритмом поведінки у різних надзвичайних ситуаціях.

 Так, сховатися під час артобстрілу можна в наступних місцях: - у спеціально облаштованих сховищах, ПРУ та найпростіших укриттях. - у підземному переході; -в метро (ідеально підходить); - у будь-якій канаві,траншеї, ямі; - уздовж високого бордюру чи фундаменту паркану;-у досить глибокому підвалі під капітальними будинками старої побудови (бажано щоб він мав 2 виходи); - у підземному овочесховищі, силосній ямі, тощо; - в оглядовій ямі відкритого гаража чи СТО; - в каналізаційних люках поруч з вашим будинком (важливо щоб це була саме каналізація, а не газова магістраль); - в ямах «воронках», що залишилися від попередніх обстрілів. Ідеальний захист дає траншея чи канава (подібна окопу) глибиною 1-2 метра, на відкритому місті. (землянка,перекрита щілина). Якщо у будинку є підвал – спуститися у підвал. Якщо підвалу немає – спуститися на нижні поверхи. Чим нижче, тим краще. В ідеалі – усім на перший поверх. Заздалегідь знайдіть найбільш внутрішню кімнату, чим більше бетону навкруги, тим краще (знайдіть опорні стіни), якщо усі кімнати зовнішні, вийдіть на сходову клітину.

Якщо ви почули свист снаряду, а через 2-3 секунди – вибух, відразу падайте на землю. Не панікуйте Однак, наступний снаряд пролетить ближче до вас, а тому замість самозаспокоєння швидко і уважно озирніться навколо: де можна більш надійно сховатися? Якщо є якийсь виступ (навіть тротуар – то поруч з ним), канава, будь-яке заглиблення у землі.

Якщо перші вибухи застали вас в дорозі на власному авто – не розраховуйте, що на авто ви можете швидко втекти від обстрілу: ви не можете знати в який бік перенесеться вогонь, і чи не почнеться подальший обстріл, скажімо, з мінометів. До того ж, бензобак вашого авто додає ризику обгоріти. Тому, негайно залишайте машину і швидше шукайте укриття.

У випадку, якщо обстріл застав вас у маршрутці, тролейбусі, трамваї – варто негайно залишити транспорт, відбігти від дороги у напряму «від будинків та споруд» й залягти на землю. Озирніться і очима пошукайте більш надійне укриття. Перебігати варто короткими перебіжками, відразу після наступного вибуху. Потрібно вилізти, краще з протилежного від обстрілу боку, і відповзти подалі, потім лягти.

Також, присутні мали змогу ознайомитися з правилами поведінки під час терористичної загрози.

Уміння людини вижити у кризових ситуаціях є важливою складовою загальної підготовки населення, а також   залежить від того, як людина сприймає кризову ситуацію, чи підготовлена вона до зустрічі з нею.